1. What is the Associates Degree full-time program?
Ans: See Details

2. What is the Continued Education part time program?
Ans: See Details

3. If I am not capable for full-time program, can I take part-time classes and get credit for those and eventually a certification also?
Ans: No. The part-time program is a non-degree program to allow people of the general community to study certain aspects of the Islamic Sciences.

4. If I am of Arab origins and also familiar with the Arabic grammar, am I still required to take the Arabic Proficiency Exam?
Ans: Yes.

5. I want to join the full-time program but I am not sure whether my Arabic education is enough to pass the exam, can I know what may come on the exam and when and where it will take place?
Ans: This is the reason for the proficiency exam. If students need help they can take the Cont ed Arabic class first.

6. Even if I do not do too well on the exam can I still be a full-time student?
Ans: No

7. If I am a full-time student but I wish to also take one of the part-time classes do I have to pay?
Ans: Yes. The Cont Ed is paid program where the teachers get paid by the # of students attending the class.

8. If I register along with my child do I receive a discount in the fee for continued education?
Ans: No. The tuition is very minimum and we can not give any further discount. For needy students we can provide assistance from Zakah fund but they have to qualify for the financial aid.

9. If I want to take more than one class do I receive a discount in the payment?
Ans: No. The tuition is very minimum and we can not give any further discount. The teachers get paid by the # of students attending the class.

10. How does this credit process work? Am I guaranteed a degree at the end which ever program I take?
Ans: If the students meet the Full time degree requirements then they will receive a degree.

11. IQA students and BHA students can join the Associates Program free of charge, is it the same for continued education
Ans:  The Cont Ed is paid program where the teachers get paid by the # of students attending the class.

12. If I take the beginner level Arabic Grammar class of the part-time program will that prepare me to join the full-time program?Ans: Yes, taking the beginner level courses will help you prepare. However, it will depend upon how you score on the Arabic Proficiency Exam. At the moment Suffa is only able to accommodate for students who score high on the Exam. However, for the future we plan to open up classes in the full-time program for people at the beginner level even if they do not preform too well on the Arabic Proficiency Exam.